Det skal du vide om beklædningsbrædder

Beklædningsbrædder er en relativt billig måde, hvorpå du kan bygge et flot hus med træfacade. Der findes rigtig mange forskellige varianter af beklædningsbrædder, og de kan bruges til alt fra hus til højbede. Læs med her og find ud af, hvad du skal vide om beklædningsbrædder.  

Fordele ved at vælge beklædningsbrædder

Beklædningsbrædder er en fleksibel og relativ billig metode, hvormed du kan få etableret en træfacade på dit hus. Du kan i princippet altid vælge, at nu vil du gerne have beklædningsbrædder. Ofte sker det dog i forbindelse med, at man enten bygger hus, renoverer eller bygger til.

Derudover er der flere fordele, herunder:

  • Træ er nemt at montere selv
  • Et træhus er som regel billigere at opføre end et hus med fx en facade af mursten
  • Det er ofte både billigt og nemt at udskifte beskadiget træ, hvis der skulle ske noget med en af beklædningsbrædderne
  • Når du har en facade af træ, kan du nemt ændre farven på huset, hvis dette ønske på et tidspunkt skulle opstå

Hvis du går og overvejer, om du skal vælge beklædningsbrædder, skal du dog være opmærksom på, at en facade i træ kræver mere vedligeholdelse end en facade med mursten. Derfor skal du sikre dig, at det træværk, du vælger, er overfladebehandlet, således at træværket ikke nedbrydes.

Hvis du ikke har mod på at kaste dig i en projekt med beklædningsbrædder, der kræver meget vedligeholdelse, kan du overveje beklædningsbrædder i komposit. De har en lang holdbarhed, og kræver ikke samme vedligeholdelse som beklædningsbrædder i træ.  

Ulemper ved at vælge beklædningsbrædder

Udover at beklædningsbrædder kræver en del vedligeholdelse, er der også andre ulemper, du skal være opmærksom på, inden du vælger. Herunder:

  • Facaden bør males cirka hvert 3 – 8 år – afhængig af, hvordan den er blevet vedligeholdt undervejs, og hvor meget sol osv., den er blevet udsat for.
  • Træ udvider sig og trækker sig sammen pga. fugt. Det kan skabe revner i træværket.
  • Træ er modtagelig overfor råd og svamp, hvilket er en af grundene til, at du skal være ekstra grundig med rens og vedligeholdelse af beklædningsbrædder i træ.