Hvilken type brænde skal jeg bruge til bål?

Hvilken brænde er bedst?

Har du pejs, brændeovn eller elsker du bare at lave mad over bål udenfor? I dette indlæg kigger vi nærmere på, hvilken type brænde, der er det bedste til de forskellige formål, så du kan få mest muligt ud af det.

Forskellige typer af brænde

Der findes stort set lige så mange forskellige typer af brænde, som der findes træsorter – hvis ikke mere til. De forskellige træsorter har hver deres egenskaber, og derfor kan der være stor forskel på, hvilken type brænde, der er mest fordelagtig at bruge, alt efter om du har brug for varme, lys, eller om du blot skal hygge dig med et bål. Desuden er der stor forskel på, hvor lang tid de forskellige træsorter kan brænde, hvilket kan have stor betydning for, om du skal bruge det til at lave mad over, eller om du blot skal bruge varmen fra ilden.

Den bedste type brænde til udendørs bål

Skal du på skovtur eller shelterovernatning i det fri, kan du med fordel overveje, hvilken type brænde, du skal bruge. Birk, fyr og ask er to af de træsorter, der brænder bedst, og som er nemmest at få gang i. Derfor er det en god idé at starte ud brænde fra disse træsorter, og efterfølgende kan du med fordel give bålet brænde fra eg eller bøg, da disse massive træsorter brænder længe, så du kan holde varmen.

Brænde til brændeovnen indenfor

Udover de ovennævnte træsorter kan du naturligvis også sagtens fyre med brænde fra forskellige typer af løvtræ. Som udgangspunkt kan du også bruge alle typer af træsorter derhjemme i din brændeovn, men vil du gerne kunne lave effektive varme, er der alligevel nogle ting, du bør overveje. En god tommelfingerregel er, at jo tungere træet er, jo mere varme får du ud af det.