Hvad bruger vi grus til?

Ved du, hvad man bruger grus til?

Vi kender naturligvis alle til grus, og måske du endda har prøvet at køre forbi nogle af de kæmpestore grusgrave, der findes rundt om i landet. Alligevel er der mange, der ikke kender til det fulde omfang af, hvad vi faktisk bruger grus til.

Det vidste du ikke om grus

Ja, der er nok ingen tvivl om, at du godt ved, hvordan grus ser ud, og at du har en idé om, hvad det bliver brugt til. Dog er der mange, der forveksler grus med småsten eller ral, der bruges på gårdspladser og i havebede, og derfor rækker manges viden faktisk ikke heller ikke længere end til ordet, når det drejer sig om grus. Når man ser på, hvor anvendt grus er, og hvor fundamentalt det er for mange af vores byggerier og vores infrastruktur, er denne kendsgerning næsten helt utrolig. 

Grus er et af de mest anvendte byggematerialer til alle typer af byggeri, og det er primært fordi, at beton er det mest anvendte byggemateriale i verden. Beton består godt og vel af 75 grus, hvilket så bliver limet sammen af cemt og vand. For at det ikke skal være løgn består cement faktisk også af grus. Så beton, som vi bygger så meget med, består i grunden af grus, grus og vand.

Grus til fliselægning

Udover at grus bruges til større byggerier, kan det ofte med fordel bruges, når der skal lægges fliser. Når man fylder grus under flisebelægninger, giver man sig selv en bedre chance for, at fliserne kommer til at ligge helt lige og få et flot og pænt færdigt resultat.