Antenner og paraboler

Hvad er en antenne?

Har du nogensinde gået forbi et hus og kigget på taget og set en mærkelig, lang metalstang, der har andre mærkelige ledninger og metaltråde viklet rundt om sig? Chancen er, at du nok så en antenne. Og chancen er også, at du nok allerede vidste dette, hvis du er fra en lidt ældre generation! Men hvordan fungerer antennen egentlig? Jo, metaltrådene og ledninger er opsat sådan, at de kan modtage elektromagnetiske bølger, der transmitterer tv- og radiosignaler. Men er det ikke det samme som en parabol?

Hvad er en parabol?

Parabolen er dog lidt anderledes end antennen. Til at starte med er parabolen en antenne i form af en parabolsk skærm, som minder om en dyb tallerken, der også samler elektromagnetiske bølger, men disse bølger reflekteres så i en retning, så det bliver muligt at se tv via satellit. Men hvad er forskellen så på de to?

Hvad er forskellen på en antenne og en parabol?

Parabolen, der giver mulighed for at se tv via satellit, giver en hel del flere muligheder end antennen. Bor du nemlig i et område med dårligt antennesignal, så kan parabolen ofte være en løsning, da den kan modtage de kanaler, som antennen ikke kan. Parabolen giver altså mulighed for bedre signaler via satellitten.

Hvad bruger man dem til i dag?

Hvis der ikke er kabel-tv i dit lokalområde, kan du ofte støde på paraboler i nabolaget, og har du dårligt antennesignal er det også en stor mulighed for, at parabolen er enormt praktisk. Paraboler og antenner bliver altså stadig brugt i dag og er, men dog ikke i ligeså stort omfang. Paraboler bliver dog stadig benyttet i vidt omfang i forbindelse med satellitopsætninger og er altså stadig relevant inden for videnskaben!  

Hvorfor er de ikke så populære som de var engang?

Selvom det er virkelig pålideligt teknologi og en grundsten i satellit kommunikation, så er parabolen og antennen ikke ligeså populær i dag som de var tilbage i 80’erne. Der er dog mange, der synes at den antikke parabol og antenne er grimme, og erstatter dem derfor med moderne teknologi, der er lidt mere æstetisk, såsom en tv-boks.