Lær at håndtere stress

Hvad er stress?

Stress. Det er noget, som de fleste oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv. Og det er aldrig behageligt, men heldigvis kan vi forsøge at håndtere stresset, når det er der, og forebygge fremtidigt stress. Men hvad er stress egentlig? Grundlæggende set, så er stress en biologisk reaktion i dyr og menneskers kroppe, der opstår, når vi står over for noget, der anses for truende. Herefter udløser kroppen stresshormoner, hjertebanken stiger og blodet cirkulerer hurtigt rundt i kroppen – og fortsætter stress i en længere periode, og ikke blot i et kort øjeblik, så kan det have en alvorlig indvirkning på psyken og kroppen.

Hvilken hjælp er der?

Har du følt dig stresset i en længere perioden, kan det gavne at snakke med en kompetent psykolog, der har en værdifuld indsigt i, hvordan hjernen fungerer, og hvordan du kan håndtere stress. Om det er din psykolog i Holbæk eller Aalborg, så er en psykolog en værdifuld ressource at have, når stress har plaget dig i en længere periode! Der er dog også andre muligheder end din psykolog. Skyldes stresset f.eks. din arbejdsplads – eller en blanding af dit arbejde og andre omstændigheder – så kan du klart gavne ved at tage kontakt til en kollega, HR-kontoret, din chef eller en tillidsrepræsentant. Her er det enormt vigtigt, at arbejdspladsen faktisk kontaktes, sådan at den stressede kan få de hjælp på arbejdet, som er passende.

Hvad kan du selv gøre?

Når du er stresset, er det vigtigt at dine pårørende og venner kender til din situation. Stress er ikke synligt som sådan, men oftest vil du bare ikke orke andre mennesker og kan blive irritabel og vrissen. Det er vigtigt, at dine pårørende og venner ved dette, sådan at de ikke tager situationen personligt. Når dine pårørende og nærmest er med på sagen, kan du også selv forsøge med såkaldt ’selvhjælp’ – men er du alvorligt stresset, så bør du aldrig stå alene om problemet, men tage kontakt til din læge eller en psykolog.