Hvad er forskellen på rodfræsning og stubfræsning?

Hvad gør du med stubbene?

Det er en dejlig, himmelblå og solrig dag, og du har været ude og få frisk luft og benytte tiden produktivt: du har nemlig hygget dig med at fælde træer, så du har brænde til vinteren (ja, det måske ikke alle, der har gjort det – men læs gerne videre!), og nu står tilbage med en stubbe, som ikke ser særligt pæn ud. Hvad gør du så? Du overvejer selvfølgelig at få foretaget en eller anden form for fræsning – men hvilken betyder nu lige hvad, og hvornår bør du benyttet dem?

Hvad er en stubfræsning?

Når du stubfræser, benytter du selvfølgelig en stubfræser (ja, ikke alt for kreativt…). Stubfræseren består af en rund klinge, hvorpå savklinger er monteret. Stubfræser du din træstub resulterer det i en masse flis, som du kan benytte andetsteds i din have, og typisk vil du have fræset ca. 30-40 cm ned, sådan at den øverste del af træstubben er væk. Dvs. at der altså stadig er en masse rødder tilbage i jorden, som du ikke har pillet ved endnu!

Hvad er en rodfræsning?

Du kan nok gætte, hvad en rodfræsning er, når en stubfræsning var at fræse træstubben. Hvis du ikke har gættet på, at en rodfræsning er det samme som en stubfræsning, bortset fra at du også fræser alle omkring liggende rødder væk, så har du gættet lidt ved siden af! Men det er simpelthen forskellen på de to: stubfræseren fræser kun stubben, hvorimod en rodfræsning breder sig mere ud til siderne og nupper både den synlige træstub og rødderne. Og husk: du kan sagtens beplante området igen efter begge metoder, men skal du have bygget noget ovenpå den fjernede stub, så er det bedst med en rodfræsning, hvor rødderne fjernes fra jorden fuldstændig.