Hvad er CNC fræsning?

CNC står for ’computer numerical control’ og refererer til produktionsmaskiner, der kan fremstille ensartede og komplekse dele i metal samt andet materiale ved hjælp af en computer. Computeren, der benyttes, kan styre opskæringen og formningen af materialet ved hjælp af CAD-CAM programmering, hvor computeren konverterer tegning til tal. Alternativt kan ISO-programmering også benyttes, som foregår ved direkte indtastning af koordinater i programmet.

CNC fræsning kan sammenlignes med drejning, der også er en spåntagende bearbejdningsproces. Fræsning er særligt velegnet, når det kommer til at fremstille emner med plane eller krumme overflader. Processen kan foregå på en række forskellige maskiner såsom en langdrejer, an automatdrejer eller et flerakset bearbejdningscenter, hvor emner spændes fast i et opspændingsværktøj. Opspændingsværktøjet er monteret på et fræseplan, der kan bevæge sig i fræsemaskinens længderetning.

Ved at gøre brug af CNC fræsning sikrer du, at emnerne skal igennem mange færre hænder, da størstedelen af processen er automatiseret. Fordelen ved dette er, at fejlkvoten er meget lav, og det er derudover også muligt at producere store opslag af identiske emner i hårde materialer såsom metal.