Forskellen på endestop og fodkontakter

Endestop og fodkontakter har det tilfælles, at de understøtter brugen af maskiner og elapparater. De har dog forskellige funktioner og bruges til vidt forskellige opgaver.

En endestop er en indbygget sensor, som bruges til at styre dele af eller hele maskinanlæg og elapparater. Dens primære formål er at aktivere eller deaktivere et elektrisk kredsløb, og findes i mange husholdningsapparater såvel som industrimaskiner. Når man åbner køleskabet og lyset tændes, aktiverer endestoppet et elektrisk kredsløb, og deaktiverer det igen, så lyset slukkes, når lågen lukkes. Et andet eksempel på endestop i husholdningen er, hvis man åbner opvaskemaskinen, mens den kører: Her stopper den med at køre, fordi lågen er åben. Dermed fungerer endestop også som en sikkerhedsmekanik, såvel i hjemmet som på arbejdspladsen, for at beskytte de mennesker, der anvender den enkelte maskine. Med andre ord fungerer endestoppet som en afbryder, hvis der opstår en fejl, og man undgår dermed, at maskinen eller apparatet løber løbsk og udsætter andre for fare.

Fodkontakter tilgås manuelt

I modsætning til endestop bruges fodkontakter til manuel håndtering af maskiner og apparater. En fodkontakt er ikke indbygget i selve maskinen, men ligger tilgængeligt på gulvet, så man kan tilgå den manuelt med foden og dermed styre maskinen. Den kan bruges til at holde maskinen i gang, så længe den trædes på, som vi kender det fra symaskiner, eller blot som tænd og sluk-funktion, som det ses ved gulvlamper. Til industrielt brug udstyres mange fodkontakter for en sikkerheds skyld med låse- og nødmekanismer samt beskyttelsesskærme, der gør brugen mere sikker.

Få den rette vejledning hos en professionel leverandør

Ønsker I at implementere sikkerhedsendestop eller fodkontakter i jeres maskiner, kan I trygt overlade opgaven til Elteco. Elteco har et dybt kendskab til el-mekanik og leverer elektroteknisk udstyr og materiel i høj kvalitet til mange erhvervskunder.