Derfor skal du blive ortopædisk skomager

Hvad er ortopædi?

Ortopædi er læren om behandlingen af medfødte og erhvervede funktions- og bygningsfejl i sener, knogler, led og muskler. Dvs. ortopædisk arbejde har til formål at bevare og genskabe funktionerne i menneskets bevægeapparat. Det kan være, at nogen er født med et ben en smule længere end det andet, hvilket gør, at de ikke kan gå i fabriksfremstillet sko og støvler, da det vil bringe ubehag i længden og en dårlig ryg. Hertil kan en ortopædisk skomager hjælpe, ved at fremstille en special sko, hvor en indlægning kan sættes i skoen, der skaber en forhøjning, sådan at begge ben bevæger sig på samme niveau. Sådan en lille forhøjning kan gøre en verdens forskel i længden for personen, der havde brug for det, og derfor er ortopædisk arbejde – såsom ortopædiskomageri – en givende og hjælpsomt kunst!

Hvad laver en ortopædisk skomager?

Arbejdet som ortopædisk skomager er et givende arbejde, hvor du kan hjælpe mennesker med vanskeligheder og gøre en forskel for dem i deres hverdag. En ortopædisk skomager syr fodtøj til mennesker, som ikke kan bruge fabriksfremstillede sko og støvler. Der kan være adskillige grunde til, at nogle mennesker ikke kan bruge fabriksfremstillede sko og støvler: alt fra et handicap til mindre skavanker. Når en ortopædisk skomager skal sy fodtøj, undersøger de først kundens fødder og tager stilling til, hvordan fodtøjet bør designes for at hjælpe på deres fodlidelse. I nogle tilfælde kræver det blot et indlæg i skoen, som giver en forhøjning, hvorimod andre tilfælde kræver det specialdesignet ortopædisk fodtøj.

Hvordan bliver man ortopædisk skomager?

En ortopædisk skomager skal have formsans, håndelag og sans for præcisionsarbejde. Du bør være glad for at hjælpe andre mennesker og arbejde kreativt med hænderne, og desuden er det kun et plus at have forståelse for mennesker med handicap. I dag findes der ikke længere en uddannelse til at blive ortopædisk skomager. For at lære faget kræver det at du selv opsøger en ortopædisk skomager, hvor oplæringen kan finde sted. Det er altså et unikt job og en unik uddannelse, som kræver at du selv opsøger det og kaster dig ud i udfordringen. Skomageri er en oldgammel kunst, som stadig sættes pris på den dag i dag. Og ikke mindre sættes der pris på en pæn og håndlavet ortopædisk sko, der kan gøre en verdens forskel for den person, der har brug for det!